Events

Национална галерия за чуждестранно изкуство – София
22 февруари – 22 март 2010

Николай Панайотов завършва през 1983 специалност „Стенопис” при проф. Мито Гановски в Националната художествена академия в София. Наричат го често „българо-френски” художник, тъй като от 20 години живее и работи в Париж и в София и с. Стоките край Севлиево. Там основава през 2008 артистичния център „Бялото училище”, в което експонира свои произведения и има намерение да организира срещи между колеги от страната и чужбина.

Автор е на над 500 кв.м стенописи и мозайки в България и Франция. Работи активно в областта на живописта и прави по няколко изложби годишно.

Темата за мутациите присъства в творчеството му с многобройни серии от смислови и пластични интерпретации. Настоящата изложба, в която са представени създадени през лятото и есента на 2009 произведения, фокусира върху философията на неговите схващания в тази посока: „Мутацията е естествен феномен на живота и в нейната трагична непредвидимост намирам заряд, сходен и с артистичния импулс. Мутатация протича както в най-елементарната жива клетка, така и в най-обширни социо-културни човешки маси. Според мен Западният Ренесанс, който никога не се е развил на Изток (нито в нашите земи), е принуден да се импрегнира чрез неестествена, почти консумативно-биологична мутация. Така се получава объркан и уродлив културен скок. Поп-арт културата прониква през задния вход, докато главите продължават да са затиснати и безнадежно сплескани от азиатска икономания. Консумативният инстинкт е мутирал в иконоповтарящото се стадо. С дима на митичен духовен транс се маскира примитивно мързеливо подчининие.”

Изложбата се реализира с подкрепата на Рено Нисан България (www.renault.bg), Юрапел Комюникейшънс(www.eurapel.com) и Френския културен институт (www.institutfrance.bg).